MATKA

Tuot uomu je numa o lakrȋmă
dȋn uokju lu Dumnjedzȋu pikată.
Ka šȋ tuot piku, ja nu ramȋnă
kȋnd aźunźe ȋn carȋnă.

Ma ku alće pikurj ȋnpreonată,
ȋn matka rȋuluj adunată,
faśe un rȋu ku apă ljină
pjatra dȋn stȋanj śe dazljină.

Kă šȋ al măj marje rȋu,
pomȋntu śe osvoje,
priśeapje
dȋntrun struop dȋ pluoaje!

dPasujoni

Odbor za naučnoistraživačku delatnost

Kroz rad Odbora za naučnoistraživačku delatnost nastoji se podići nivo opštih i primenjivih saznanja sadržanih u kolektivnoj misli Vlaha. Osnovu delatnosti čini stvaranje uslova za bavljenje naukom intelektualaca koji istražuju jezik, istoriju, religiju, folklor i kulturu Vlaha. Podstiče se sakupljanje i objavljivanje etnografske građe, proučavanje etničkog identiteta vlaškog naroda u Srbiji i inostranstvu. Potom, podstiče se proučavanje i tumačenje tradicionalnih obrazaca i vrednosti narodne kulture (materijalne, društvene i duhovne), i slično.

Osim terenskih istraživanja, prikupljanja i obavljivanja materijala o vlaškom kulturnom nasleđu, Odbor ima za zadatak i organizovanje naučnih skupova u saradnji sa drugim institucijama koje se bave naučnoistraživačkom delatnošću na polju društva i kulture u zemlji i inostranstvu.

Akcenat je na društvenim naukama. No, Odbor će se baviti i temama koje imaju za cilj ukazivanja na potencijal vlaškog kulturnog nasleđa u kvalitetnijem ovladavanju i razumevanju teorija prirodnih nauka. Tako da svojim aktivnostima delom može pomagati i podsticati rad u domenu prirodnih nauka.

 

Stručni saradnik Matice Vlaha

milena_golubovicMilena Golubović d`Pasujoni je rođena 17. avgusta 1989. godine u Majdanpeku, severoistočna Srbija. Deo detinjstva je provela u tom gradu, a deo u selu Duboka. U petnaestoj godini dolazi za Beograd, gde završava najpre, Matematičku gimnaziju potom, osnovne i master studije na Odeljenju za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Sredinom septembra 2012. godine na Odeljenju za etnologiju i antropologiju diplomirala je sa ocenom deset na temi Brsanska vodenica između Tradicije i Promene: konceptualizacija vremena u procesu transformacije jedne ekonomsko-socijalne institucije (mentor: prof. dr Ildiko Erdei). Krajem decembra 2013. g. odbranila je master tezu sa ocenom deset, Etnički identitet kao materijalni i simbolički resurs: određenje odnosa moći kroz upotrebu identiteta Vlaha severoistočne Srbije (mentor: prof. dr Saša Nedeljković).

Obavljala je terenska istraživanja u severoistočnoj Srbiji (okolina Kučeva, Majdanpeka, Negotina, Boljevca i Zaječara), u selima u okolini Knjaževca, kao i u Konici, gradiću na severozapadu Grčke. Bila je učesnik brojnih radionica i projekata, kao i organizator istih: konferencija 12th International Border Crossings Students` Conference na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu (2014, član organizacionog tima), radionica „Istraživanja u marketingu – osnovni instrumenti za razumevanje ponašanja potrošača” (2014, učesnik), radionica „Korisnici na prvom mestu” (2013, učesnik), seminar „Prvi seminar prosvetnih radnika za predmet Vlaški govor sa elementima nacionalne kulture” (2013, predavač), projekat „Pređi preko… Upoznaj govor Vlaha!” (2012, organizator), radionica „Telesna modifikacija kao komunikacijski čin” (2011, moderator), radionica “Costume Student Saturday” (2011, učesnik) .
Autor je akreditovanog programa „Pređi preko… Upoznaj govor i kulturu Vlaha“ za stalno stručno usavršavanje nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika koji je odobrio Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije. Takođe, autor je udžbenika VUORBA ŠЙ KULTURA VLAHA za predmet „Vlaški govor sa elementima naconalne kulture“ za prvi razred osnovne škole čiji je izdavač Zavod za udžbenike, Beograd.

Na proleće 2012. godine na 10. Internacionalnoj studentskoj “Border Crossings”konferenciji u Istanbulu prezentovala je rad „Long Weight of Danube“ – „Question of Vlachs“ in the Light of Relations between Serbia, Romania and EU. Sredinom juna iste godine u finalu konkursa za Studentsku nagradu (organizator Francusko-srpska privredna komora) prezentovala je rad Village in the present and his path to the future. Rad je prepoznat kao jedan od najboljih u rešavanju nekih od bazičnih privrednih, društvenih i ekonomskih problema sa kojima se suočava jedna zajednica. Krajem avgusta 2013. godine u sklopu 46. smotre narodnog stvaralaštva – Homoljski motivi u Kučevu održala je predavanje pod nazivom „Identitet Vlaha“. Dok je na proleće 2014. godine izlagala na naučnom skupu „Etnos“, religija i identitet organizovanom u čast Dušana Bandića na Odeljenju za etnologiju i antropologiju, Filozofski fakultet, Univerzitet u Beogradu. Na skupu je prezentovala rad Relacioni četvorougao Srbi: Vlasi: Rumuni i Međunarodna zajednica – sagledavanje etničkog identiteta Vlaha severoistočne Srbije.

Dopsinik je portala Pokazivač – http://www.pokazivac.com/,  a već godinu dana vodi i svoj jutjub kanal https://www.youtube.com/channel/UCekvXol9McWs3czlCgOeOFA.

Trenutno živi i radi u Beogradu.

Оbjavljene knjige:

  • Milena Golubović, “Vuorba šî kultura Vlaha 2”, Nacionalni savet Vlaha, Petrovac na Mlavi, 2016.
  • Милена Голубовић, „ВУОРБА ШЙ КУЛТУРА ВЛАХА“, Завод за уџбенике и Национални савет Влаха, Београд, 2014.
  • Милена Голубовић, „Етнички идентитет Влаха“, Београд, 2014.

Objavljeni radovi:

 

 

 

Kalendar dešavanja

Trenutno nema najavljenih dešavanja