MATKA

Tuot uomu je numa o lakrȋmă
dȋn uokju lu Dumnjedzȋu pikată.
Ka šȋ tuot piku, ja nu ramȋnă
kȋnd aźunźe ȋn carȋnă.

Ma ku alće pikurj ȋnpreonată,
ȋn matka rȋuluj adunată,
faśe un rȋu ku apă ljină
pjatra dȋn stȋanj śe dazljină.

Kă šȋ al măj marje rȋu,
pomȋntu śe osvoje,
priśeapje
dȋntrun struop dȋ pluoaje!

dPasujoni

Rad profesorke mr Daniele Pejčić i njenih đaka iz oblasti vlaškog govora i kulture uvršten u Zbornik Saveza Učitelja Republike Srbije

Među prvim osnovnim školama Republike Srbije u kojima je uveden predmet „Vlaški govor sa elementima nacionalne kulture“ bila je OŠ „Stevan Mokranjac“ u Kobišnici. Dobro osmišljene časove vlaškog govora i kulture, kojima kreativnost i stručnost nikad ne manjka, vrlo uspešno u ovoj školi predaje profesorka razredne nastave mr Daniela Pejčić.

Mr Daniela Pejčić je sa radom primene dobre učiteljske prakse u sklopu predmeta „Vlaški govor sa elementima nacionalne kulutre“ učestovala na konkursu „Unapređivanje nastavne prakse kroz razmenu profesionalnih iskustava“ Saveza učitelja Republike Srbije. Njen video rad na temu drugarstva, sa detaljima iz vlaške tradicije i kulture na vlaškom jeziku, ušao je u izbor radova koji su objavljeni u elektronskom Zborniku Saveza učitelja Republike Srbije u 2018. godini.

Video rad – Običaj Drugaričenje – Varujkit Frtocat – Kobišnica – profesorka razredne nastave mr Daniela Pejčić:

Spisak radova koji su ušli u Zbornik, a među kojima je rad naše profesorke i njenih đaka iz Kobišnice:

https://www.surs.org.rs/images/dokumenti/sabor_2018/Rezultati-Sabor%202018-Radovi%20za%20ZBORNIK%20PDP.pdf

Trideset drugi po redu Sabor učitelja Republike Srbije na kome su predstavljeni radovi pomenutog konkursa, održan je sredinom juna ove godine tačnije, 16. i 17. juna. Na ovom akreditovanom stručnom skupu, učesnici su razmenjivali iskustva i upoznavali se sa aktuelnim temama iz oblasti obrazovanja u cilju uspešne primene metodologije nastave orijentisane na ishode.

mr Daniela Pejčić

Učenica mr Daniele Pejčić je ove godine bila pobednica našeg dečijeg konkursa za likovne i literarne radove na vlaškom jeziku. Takođe, mr Daniela Pejčić je bila jako uspešna i na drugim konkursima obrazovnih institucija naše zemlje. Tako su na primer, na konkursu Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije „Primeri uspešnih vannastavnih aktivnosti“ uvrštena dva njena rada, „Čitalištance proslavlja 10. rođendan“ i „U poseti kod deda Bore“, dok je na konkursu Digitalne riznice znanja odlično ocenjen njen rad pripreme časa i korišćenja informacionih tehnologija u realizaciji nastavne jedinice „Najlepši tekstovi i najdraži likovi”.

“Matica Vlaha se jako ponosi svojim članovima i njihovim uspesima na polju obrazovanja. Navedeni uspesi i priznanja renomiranih obrazovnih institucija naše zemlje, su cenimo tek početak u nizu uspeha u godinama koje slede. Sve čestitke mr Danieli Pejčić!” – izjavio je  predsednik Matice Vlaha povodom ostvarenih rezultata mr Daniele Pejčić.

 

Kalendar dešavanja

Trenutno nema najavljenih dešavanja