MATKA

Tuot uomu je numa o lakrȋmă
dȋn uokju lu Dumnjedzȋu pikată.
Ka šȋ tuot piku, ja nu ramȋnă
kȋnd aźunźe ȋn carȋnă.

Ma ku alće pikurj ȋnpreonată,
ȋn matka rȋuluj adunată,
faśe un rȋu ku apă ljină
pjatra dȋn stȋanj śe dazljină.

Kă šȋ al măj marje rȋu,
pomȋntu śe osvoje,
priśeapje
dȋntrun struop dȋ pluoaje!

dPasujoni

Sednica i svečanost povodom dve godine postojanja Matice Vlaha – Rtanj 18. jun 2017. god.

U Etno centru “Balašević” na Rtnju, u nedelju 18. juna 2017. godine održana je skupština Matice Vlaha, nakon čega je usledila i svečanost povodom dve godine rada Matice na kojoj su između ostalog, uručene i nagrade učenicima, učesnicima konkursa “Škuoala”.

Sednica je počela oko podneva. Na sednici je bilo reči o aktivnostima Matice u prethodnom periodu, ali isto tako i o budućim zadacima i ciljevima. Usvojeno je nekoliko značajnih odluka, kao što je ustanovljenje godišnje Nagrade „Škuoala“ Matice Vlaha za najbolji dečiji likovni i literarni rad na vlaškom jeziku. Predviđeno je da se godišnje po 15 likovnih i 15 literarnih radova pohvaljuje, a po jedan u svakoj od kategorija nagrađuje. Diplome su kreirane, nagrade obezbeđene. Konkurs će svake godine biti otvoren od janura do maja, a proglašenje pobednika će biti na kraju školske godine.

Ustanovljene su i Zahvalnice Matice Vlaha nastavnicima za ostvarene izuzetne rezultate i doprinos u obrazovanju na vlaškom jeziku. Na svečanosti koja je usledila nakon sednice ove godine su dodeljne tri Zahvalnice nastavnicima: mr Danieli Pejčić iz Kobišnice, Svetomirki Žonjić Kosijer iz Zlota, i Neši Pećić iz Laznice.

 

 

 

 

Na ovogodišnjem konkursu „Škuoala“ koji je Matica Vlaha raspisala početkom 2017. godine nagrađena su 4 učenika, a 30 radova je posebno pohvaljeno. Petnaest najboljih likovnih i isto toliko literarnih dečijih radova koje je tročlana komisija u sastavu: msr Milena Golubović, master etnologije i antropologije, Braniša Đorđević, profesor likovne kulture, Ankica Babić, profesor srpskog jezika i književnosti, izabrala iz mnoštvo pristiglih radova, objavljeni su kao Zbirka. Pod pokroviteljstvom Matice Vlaha odštampana je prva u istoriji Zbirka dečijih likovnih i literarnih radova na vlaškom jeziku, „Škuoala“. Predsednik Matice Vlaha, Slobodan Golubović, istakao je kako je neizmerno ponosan na sve naše mališane Vlahe koji stvaraju i pišu na vlaškom jeziku. Vlaška kultura kroz naše mališane živi i Matica Vlaha je tu da ih podrži.

Na svečanosti nakon sednice, održana je priredba učenika OŠ „Petar Radovanović“ iz Zlota i OŠ „Stevan Mokranjac“ iz Kobišnice, u kojima se pohađa predmet „Vlaški govor sa elementima nacionalne kulture“. Pored učenika iz ovih škola, na svečanosti su prisustvovali i učenici OŠ „Jovan Šerbanović“ iz Laznice. Na završetku priredbe uručene su Diplome i po dve knjige na vlaškom jeziku učenicima izabranih radova za Zbirku. Pobednici konkursa, su pored diploma i knjiga kao nagradu dobili i „Brain Box“ logičku igru i šolju sa amblemom Matice Vlaha sa naznakom za osvojeno prvo mesto na konkursu „Škuoala“.

Nagrade za najbolje likovne radove dobili su:

  • Staša Andrejević, Kobišnica, Ir.
  • Nikola Damnjanović, Laznica, IVr.

Nagrade za najbolje literarne radove dobili su:

  • Marko Todorović, Zlot, IIr.
  • Dušan Ursulović, Zlot, IIIr.

Matica Vlaha ističe da je izbor bio jako težak, da je na konkurs pristiglo mnoštvo sjajnih radova i da se jako ponosi svim našim mališanima koji crtaju na časovima „Vlaškog govora sa elementima nacionalne kulture“ i pišu divnu poeziju i prozu na vlaškom jeziku. U izboru pobednika odlučivale su finese.

Predsednik Matice Vlaha se zahvalio svim učesnicima konkursa i poželeo puno sreće i uspeha u daljem obrazovanju i afirmisanju u velike pesnike, esejiste i likovne umetnike. Kao predsednik Matice Vlaha nastojaće da ih uvek podrži i obezbedi što bolje uslove za njihov razvoj i obrazovanje na polju vlaške kulture i jezika.

Priredba je protekla i uz nastup mladog virtuoza na violini Ognjena Janjića iz Duboke. Dobitnik mnoštvo priznanja i nagrada, a ove godine je bio i pobednik 9. festivala vlaške muzike „Gergina“ u Negotinu. Zvuci vlaškog kola na violini ovog mladog virtuoza odzvanjali su u prostorijama Etno centra „Balašević“. Okupljeni oko svog vršnjaka Ognjena Janjića, stotinak prisutnih đaka iz Laznice, Zlota i Kobišnice, ushićeno je slušalo melodiju kola naših predaka, vlaško kolo. Ushićenje i radost nije izostala ni kod ostalih prisutnih na svečanosti.

„Ognjen Janjić je mlad i perspektivan muzički umetnik, pred kojim je sjajna budućost! Matica Vlaha podržava sve mlade vlaške umetnike, i tu je i da podrži talente kao što je Ognjen Janjić!“ – istakao je predsednik Matice Vlaha, Slobodan Golubović.

Dok je Dragan Balašević pozvao Ognjena Janjića da zasvira na oboležavanju dana sv. Makaveja 14. avgusta. Ovaj dan se tradicionalno obeležava u Etno centru „Balašević“ na Rtnju, budući da je crkva u njenoj blizini koju je izgradio Dragan Balašević posvećena ovim svetim mučenicima.

Tačka dnevnog reda bilo je i ustanovljenje Povelje Matice Vlaha „Karća dî sîmbrije“ za doprinos u afirmaciji etničkog identiteta, jezika i kulture Vlaha. Predviđeno je da se svake godine dodeljuje po jedna Povelja, a ove godine izuzetno su na sednici skupštine uručene dve.

Jedna Povelja Dragoslavu Zajkeskoviću, prvom predsedniku i osnivaču Matice Vlahe, čoveku koji je dao ogroman dopirnos očuvanju vlaške samobitnosti. Zalagao se za Vlahe u razgovorima sa predstavnicima Saveta Evrope. Svojim stavom i aktivnostima odupire se rumunizaciji Vlaha već čitav niz godina. Druga Povelja je dodeljena Draganu Balaševiću, potpredsedniku Matice Vlahe, i ujedno njenom istaknutom dobrotovoru.

U prethodnom periodu pokrenut je sajt Matice Vlaha, http://matkavlahilor.org.rs/, upravo uz finansijsku podršku Dragana Balaševića. Sajt je trojezičan. Pregled dešavanja, vesti i objava moguće je pratiti na tri jezika: vlaškom, srpskom i engleskom. Dosad je objavljeno nekoliko video zapisa za učenje vlaškog jezika i realizacije nastave „Vlaškog govora sa elementima nacionalne kulture“, Zbirka dečijih literarnih i likovnih radova na vlaškom jeziku „Škuoala“, kao i e-monografija Śe să auđe prӑ valje supt munćilji Rtanj – zainteresovanost i informisanost stanovništva o vlaškom pismu i obrazovanju u okolini Rtnja nastala kao rezultat projekta koji je Matica realizovala u leto i jesen 2016. godine. Za istaživanje angažovana je msr Milena Golubović, master etnologije i antropologije. Istraživanje je realizovano u Boljevcu, Gamzigradu i okolini i pokazalo se da postoji velika zabuna na terenu, neinformisanost stanovništva o vlaškom pismu, jeziku i aktivnostima u pogledu obrazovanja na vlaškom jeziku.

U prethodnom periodu, održan je i akreditovan, od Zavoda za unapredjivanje obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije odobren, seminar za nastavnike “Pređi preko… Upoznaj govor i kulturu Vlaha” u OŠ “Stevan Mokranjac” u Kobišnici.

Nakon uručenja Povelja, usvojen je predlog formiranja Mreže regionalnih saradnike Matice Vlaha. Svako je pozvan da se pridruži Mreži ili da predloži nekog da se uključi u njen rad. Mreža se formira u cilju pospešivanja i uspostavljanja bolje komunikacije i uvida u rad zainteresovanih za promociju vlaškog jezika i kulture. Matica Vlaha kroz rad Mreže regionalnih saradnika želi da se približi i bude u neposrednijem kontaktu sa Vlasima svih regiona.

Cilj nam je približiti Beograd regionima i regione Beogradu, gde se nalazi središte naše institucije. Želimo na što uspešniji način razvijati, podržati i promovisati sve koji se zanimaju za vlašku kulturu, umetnost, jezik, pismo, celokupnu vlašku materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu. – istakao je predsednik Matice Vlaha, Slobodan Golubović

Odmah po usvajanju odluke o formiranju ove Mreže, za učešće u njenom radu prijavili su se Zajkesković, Šoršokanović i Firulović, koji su prisustvovali sednici.

Na sednici su imenovani i novi članovi Matice Vlaha pri Odboru za kulturu i pri Odboru za saradnju sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom.

Dragan Andrejević je na sednici podneo izveštaj o uspostavljenoj komunikaciji i dogovorima sa predstavnicima Srpske Pravoslavne Crkve u prethodnom periodu. U planu je uvođenje bogosluženja na vlaškom jeziku, ali još uvek nije došlo do realizacije zbog vrlo jakog uticaja i interesa Rumunske Pravoslavne Crkve na području Istočne Srbije. Matica Vlaha će svojim radom i u narednom periodu nastojati da se odupre rumunizaciji vlaškog življa i delovanja predstavnika Rumunske Pravoslavne Crkve na području gde živi vlaško stanovništvo. Vlasi zaslužuju slobodu izražavanja na svom maternjem vlaškom jeziku na svim poljima, obrazovanju, medijima, religijskim institucijama. Najviše pomaka ima na polju obrazovanja, iako je i tu prisutna opstrukcija i delovanje rumunskih aktivista u pojedinim opštinama.

Predsednik Upravnog odbora Matice Vlaha, Vladica Zdravković, podneo je izveštaj o ostvarenim kontaktima sa ambasadama Kube i Venecuele.

Predsednik Matice Vlaha, Slobodan Golubović, izrazio je zadovoljstvo na ostvarenim rezultatima Matice u prethodnom periodu i s puno elana pozdravio sve članove Matice Vlaha i  sve prisutne na svečanosti povodom dve godine njenog postojanja, ukazavši da su Matica Vlaha i on kao njen predsednik uvek tu da ih podrže u naporima da se očuva vlaški jezik, kultura, tradicija, kao i u afirmisanju vlaškog etničkog identiteta i priznavanja Vlaha u svim društvenim, kulturno-obrazovnim sektorima.

 

Kalendar dešavanja

Trenutno nema najavljenih dešavanja